dijous, 29 de gener del 2009

Conseqüències del calentament global

El clima de la terra es molt difícil de predir peque hi han molts factors que hi intervenen. Per això no es pot definir exactament quins seran els efectes d'aquest procés. Però, pel que sembla, els canvis climàtics poden ser molt durs.

Una de les primeres conseqüències serien es sèquies. En alguns llocs disminuiria la quantitat de pluges i en altres augmentaria provocant grans inundacions. Una atmosfera més calorosa podria provocar que el gel de prop dels pols es defès. La quantitat d'aigua que sortiria elevaria el nivell del mar. Un augment de tan sols 60cm inundaria les terres fèrtils de Bangla Desh, de les quals depèn centenars de persones per obtindré aliments. Les turmentes tropicals podrien produir-se amb una major freqüència. Són petites coses que així, escrites, no semblen tenir massa importància però poden tenir unes conseqüències terribles, fins hi tot poden arribar a canviar ecosistemes.

  • Efectes en les plantes

Els boscos tropicals consumissin grans quantitats de diòxid de carboni. Si es duplica la quantitat d'aquest gas en l'atmosfera les plantes tindrien que absorbir-ne més i per ant creixé el doble i amb el doble de velocitat. Es va fer un experiment per veure si, malgrat tot, no es un problema tant greu perquè les plantes poden amortitzar les grans quantitats de CO2

En una petita camara ( o jardí ) simulem una comunitat natural amb una alta concentració de CO2. Les plantes que creixen en comunitats poden reaccionar diferent a les que creixen aïllades en contenidors individuals.

Es medeix la tassa de fotosíntesis de les plantes en aquestes camares, en les quals hi varia la quantitat de diòxid de carboni . Les plantes que creixen amb altes concentracions de CO2 produeixen unes fulles més gruixudes que tarden més temps en descompondre's que les que creixen en ambients amb concentracions normals d'aquest gas. Els insectes i altres animals segurament hauran de menjar més fulles amb altes concentracions de carbohidrats per tal d'obtenir el mateix nivell de proteïnes i altres nutrients que ells necessiten.

S'ha demostrat que les arrels d'aquestes plantes que creixen amb unes concentracions més altes de lo normal de CO2 tenen més micorrices, un tipus de fong que viu en les arrels de les plantes i ajuda a absorbir nutrients.

(Experiment realitzat per l'estudiant post graduat Joan Posada i Catherine Lovelock, becaria post doctoral

2 comentaris:

  1. Aixo es preocupant,haurem de reaccionar ex:utilizar el transport public per a menys emisions.

    ResponElimina