dijous, 15 de gener del 2009

Que vol dir energia renovable?


Quan algú parla d'energies renovables està fent referència a aquelles que provenen de forts inesgotables i no contaminants i que el seu període de renovació és prou curt com perquè els humans puguem gaudir dels seus beneficis sense exhaurir-les.
El Sol, l'aigua o el vent, per exemple, ens aporten la seva energia de forma constant i interrompuda.
Al llarg de la vida d'una persona, tots aquest recursos naturals hi són gairebé sempre present, de manera que se'ls pot aprofitar com a font d'energia permanent.



En oposició a les energies renovables hi ha les energies no renovables.
Es tracta de fonts amb un període de renovació molt mes llarg que la durada mitja de la vida humana. El petroli, el carbó i el gas natural que explotem des de fa uns centenars d'anys es van formar a partir de la descomposició de les restes d'animals i vegetals que van viure fa milions d'anys. I l'urani que alimenta les centrals nuclears ha aparegut després d'un procés de desintegració radioactiva que també s'ha perllongat durant miler de segles.
Aquestes darreres són les fonts d'energia en base a les quals hem construït la societat moderna en que vivia i sense les quals actualment no podríem realitzar la major part de les nostres activitats quotidianes ja que en tenim una gran dependència. Sortosament però si deixéssim de comptar amb ells el sol l'aigua i el vent continuarien sent els nostres aliats per proveir-nos de llum i escalfar.
Perquè cal impulsar-ne l'ús?
Hem vist que les energies renovables són inesgotables, perquè les seves fonts es renoveen de forma contínua. Ara bé, també tenen un altre avantatge important: Són molt més “netes” que les no renovables, en la mesura que no contaminen o no fan en uns nivells molt inferiors a les altress.
La utilització del petroli, el carbó i, en menor mesura, el gas natural genera uns nivells de contaminació atmosfèrica molt superiors als de les fonts d'energia renovables, sobretot pel que fa al diòxid de carboni (CO2), un dels gasos responsables del canvi climatic que pateix actualment la terra. En el cas de l'urani, el problema ambiental més significatiu rau en el tipus de residus que es produeix durant centenars d'anys fins que, en un futur molt llunyà, hagin perdut la seva activitat radioactiva.
Per tant si augmenta la utilització de les energies renovables evitarem moltes de les conseqüències
negatives sobre l'ambient i sobre la salut de les persones que avui dia es produeix. Alhora també reduirem la nostra dependència dels paisos que ens proveeixen d'energies no renovables ja que en qualsevol moment. Com ja succeït diverses vegades durant les darreres dècades. Els seus governants poden decidir incrementar el preu dels recuresos enrgètics o reudir-ne la produciió, accions que tindrem novament efectes greus sobre l'economia de tot el planeta.
Així doncs, tot i que el paper de les energies renovables és encara petit comparat amb els combustibles fòssils o l'energia nuclear aquesta situació anirà canviant en els propers anys, ja que la major part dels governs són conscients de la necessitat d'impulsar les noves tecnologies que aprofiten els recursos energètics naturals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada